Wat is Taekwon-Do?

Letterlijk vertaald betekent Taekwon-Do het volgende. “Tae” voet, “kwon” hand of vuist en “Do” de manier of de weg. Taekwon-Do is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van de persoonlijkheid.

Een zelfverdedigingskunst

Letterlijk vertaald betekent Taekwon-Do het volgende. “Tae” voet, “kwon” hand of vuist en “Do” de manier of de weg. Taekwon-Do is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van de persoonlijkheid. Taekwon-Do is ontwikkeld in het leger door de Koreaanse generaal Choi Hong Hi, welke in 2002 is overleden.

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwon-Do wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor de sterken onder ons, maar juist ook voor de zwakkeren, jong of oud, man of vrouw, groot of klein. 

Verschillende disciplines

Stijlvormen ∞ Tuls

Een schijngevecht waarbij een vaste volgorde van technieken uitgevoerd moeten worden. De stijlvorm wordt op kenmerken als kracht, balans, dynamiek en uitstraling beoordeeld. Binnen het Taekwon-do worden 24 Tuls beoefend.

Sparring ∞ Matsogi

Sparring is het wedstrijdonderdeel van Taekwon-Do waarin kampioenschappen op verschillende niveau’s worden georganiseerd.

Breektest ∞ Gyepa

Dit is de indrukwekkende manier om je capaciteiten te testen en te tonen aan anderen, door het breken van bijvoorbeeld planken of zelfs stenen. 

Zelfverdediging ∞ Hosinsul

Technieken waarbij de bevrijding van een aanval centraal staat. Deze aanval kan een stoot of trap zijn, maar ook een greep, klem of een aanval met een stok of een mes.

Het Ontstaan van Taekwon-Do

Grand Master Choi Hong Hi is geboren op 9 November 1918, volgens de oude Koreaanse kalender, maar ook na het invoeren van de westerse kalender is hij hier aan vast blijven houden. Zijn eerste naam was Choi Hong Hi, gegeven door zijn vader in 1918. Zijn tweede naam is aan hem geschonken in 1955 door God: Taekwon-Do.

GM Choi Hong Hi leerde caligrafie en Taekyun van Meester Han Il Dong, in opdracht van zijn vader en Karate van Meester Guchin Funagoshi toen hij in Japan studeerde. In de oorlog tussen Japan en Korea werd hij verplicht te vechten aan het front, maar hij weigerde dit te doen, waardoor hij in de krijgsgevangenis belandde.

Toen GM Choi Hong Hi na de tweede wereldoorlog nipt aan de executie ontsnapte die een paar dagen later op hem zou wachten in de Japanse gevangenis waarin hij zat opgesloten, bij het Koreaanse leger ging als tweede Luitenant, werden zijn soldaten onderdrukt door de Koreaanse politie. Hij besloot dat geen enkele soldaat alleen mocht reizen buiten de militaire basis en ze werden getrained in Karate. Maar Choi Hong Hi verachtte Japan en wilde een eigen, nieuwe Koreaanse zelfverdedigingskunst ontwikkelen.

Negen jaar lang onderzocht, oefende en verfijnde Choi Hong Hi zijn zelfverdedigingskunst, totdat hij haar in 1955 doopte tot Taekwon-Do. Nu, na jaren, streeft de ITF er nog steeds naar om het originele gedachtegoed van wijlen Grootmeester Generaal Choi Hong Hi in ere te houden. In de loop van de jaren zijn er aanpassingen gedaan en ongedaan gemaakt door Grootmeester Choi Hong Hi en nu door Grootmeester Choi Jung Hwa, de zoon van Choi Hong Hi. Maar de basis en het gedachtegoed zijn hoe dan ook onveranderd gebleven.

Shopping Basket