ANKE PETERS GESLAAGD VOOR IV DAN

Geschreven door: Sahyun-Nim Léon van der Putten

ANKE PETERS GESLAAGD VOOR IV DAN

Door alle toestanden en beperkingen vanwege de Covid-19 uitbraak, is er veel veranderd in de sportwereld. Zo ook voor Anke Peters uit Handel. Deze 29 jarige dame, welke 18 jaar geleden is begonnen aan de Koreaanse zelfverdedigingskunst Taekwon-Do in Gemert onder Master Léon van der Putten, had geplande cursussen en examens staan in London bij het hoofdkwartier van de International Taekwon-Do Federation. Maar alle geplande activiteiten werden geannuleerd. Wel kon ze op 1 maart van dit jaar nog een groot evenement meepikken in Duitsland, een Masterclass en een International Instructor Course. Met dit laatste diploma op zak is ze gerechtigd om zwarte band examens af te nemen t/m 2de Dangraad. Dit is een van de vereiste maar ook haar 4de Dan examen moest ze nog afleggen. Na eindeloos oefenen en trainen, had haar leraar Léon toch geïmproviseerd om haar examen in delen af te kunnen leggen. Zo werd ze onderworpen aan zowel theorie- als praktijkexamens, welke in aangepaste vorm werden afgenomen. Het theorie-examen wat erg uitgebreid is en o.a. bestaat uit een te schrijven scriptie, welke ze desgevraagd moet toelichten en verdedigen zo ook alle Koreaanse, Engelse en Nederlandse benamingen van alle bewegingen, behorende bij haar gevraagde dangraad. Anke blinkt vooral uit in dit gedeelte het zogenaamde “Do” gedeelte, alles wat ze tussen de oren vandaan moet halen. Een van haar slogans is dan ook: “kennis is macht”. Voor dit onderdeel, slaagde ze met vlag en wimpel met een 9. Daarnaast moest ze voor het praktijkgedeelte van het examen de volgende onderdelen afleggen: Tuls (stijlpatronen tegen denkbeeldige tegenstanders), Ilbo, Ibo, Sambo Matsogi (1, 2 en 3 stapssparring), Hosinsuls (zelfverdedigingstechnieken tegen pastpakken, verwurgingen, stok en mes aanvallen), Gyepa (breektesten) een Powerbreak en semi-contactsparren. Het Dan-examen werd afgelegd in een besloten omgeving en was dus niet toegankelijk voor publiek. Anke liet na een super theorie-examen, een aantal prachtige praktijk uitvoeringen zien. De jongedame uit Handel, liet met haar tegenstander Mike Kremers (2de Dan) 1,2 en 3 stapssparringen en vrij semi-contactsparren zien (3x 2min). Een volgend onderdeel was zelfverdediging tegen trappen, stoten, vastpakken, verwurgen, stok en mes aanvallen naar vrije keus. Anke liet een zware indruk achter bij de jury en scoorde erg goed toen ze eenmaal op dreef was. Naast het hoge punt voor theorie welke ze in een eerder stadium had gescoord, wist ze erg goed te scoren met de stapssparringen het vrij sparren en haar gevreesde onderdeel de breektesten. Een gecombineerde gesprongen trap en stoot techniek. En de powerbreak met een gestrekte gedraaide hielkick (zie foto) door planken (4 cm), brak ze dan ook feilloos. 

Hierna mocht ze nogmaals de TKD-eed afleggen: De Taekwon-Do instructeurs eed, is als volgt: “Ik zal de geboden van TKD bestuderen en uitoefenen “ “ Ik zal de leerlingen mijn instructeur/Master en ouderen respecteren” “Ik zal TKD nooit misbruiken” “ Ik zal een voorvechter zijn van vrijheid en gerechtigheid” “Ik zal bijdragen aan het maken van een meer vredige wereld”. 

Daarna mocht ze de felicitaties (helaas op afstand) in ontvangst nemen. Anke is daarmee een van de weinige vrouwelijke 4de Dangraad houdsters in de regio. Ze gaat in het nieuwe seizoen het stokje van haar leraar Léon overnemen en zal vanaf dan volledig verantwoordelijk zijn voor beide scholen in Gemert en Mill. Het Taekwon-Do examen was volgens de eis en onder auspiciën van de Internationale Taekwon-Do Federatie, onder GrandMaster Choi Jung Hwa (9de Dan).

Wij feliciteren Anke van harte. Voor  felicitaties ankepeters@itf-tkd.nl

Hae-san!
Sahyun-Nim Léon van der Putten
Shopping Basket